Každoročně pořádáme desítky různých akcí napříč Českem, prostřednictvím kterých pravidelně otevíráme nejzajímavější a nejpalčivější společenské otázky. Propojujeme přední politiky s odborníky z celého světa, zástupci nejúspěšnějších firem a odbornou veřejnostní. Dáváme diskuzím nový rozměr a přinášíme inovativní řešení. Možná se už ale brzy uvidíme osobně, podívejte se na naše nejbližší akce, které připravujeme.

Report

Evropské liberální fórum (ELF) pořádá ve spolupráci s Institutem pro politiku a společnost a s nadací Friedricha Naumanna debatu s názvem Staronová vláda: budoucnost velké koalice v Německu.

Po vnitrostranickém referendu u německých sociálních demokratů je přinejmenším jedna věc jasná: Německu bude už zase vládnout velká koalice mezi křesťanskými a sociálními demokraty v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou. Ačkoliv jednání trvalo nezvykle dlouho, výsledek dokazuje stabilitu německé politiky. Na druhou stranu hrozí, že se stabilita rychle změní ve stagnaci. Odborníci se obávají, že nové obsazení velké koalice obzvláště v osobě sociálnědemokratického ministra financí by mohlo znamenat odvrácení se od dosavadního směřování ke stabilitě v evropské monetární politice. Součástí nové koaliční smlouvy je také mezi obyvateli stále méně oblíbená otevřená imigrační politika.

Dokáže staronová vláda najít recept, jak přitáhnout voliče zpět od stále populárnější AfD? Jakou strategii by Německo mělo zvolit v obranné politice, obzvláště v kontextu nejisté podpory od USA a stále silnějšího ruského vlivu v Evropě? A jaký vliv bude mít otevřená imigrační politika na další politický, ekonomický i společenský vývoj Německa?

Vystoupí:

J. E. Christoph Israng, velvyslanec, Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze

Martin Zeil, bývalý bavorský místopředseda vlády a ministr pro vědu, infrastrukturu, dopravu a technologie

Martin Kastler, bývalý poslanec Evropského parlamentu, Nadace Hanns Seidel

Tomáš Kafka, zástupce náměstka pro řízení sekce evropské, Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Zuzana Lizcová, výzkumný pracovník, Asociace pro mezinárodní otázky

Moderuje:

Jan Macháček, předseda správní rady, Institut pro politiku a společnost

Akce se uskuteční 17. dubna 2018 od 17:00 v Šebkově paláci, Politických vězňů 7, Praha. Pracovním jazykem je angličtina bez překladu.


Organizátorem debaty je Evropské liberální fórum (ELF) za asistence Institutu pro politiku a společnost  a nadace Friedricha Naumanna a kofinancované Evropským parlamentem. Evropský parlament nenese odpovědnost za obsah programu, ani za způsob, jakým s ním bude nakládáno. Názory, které zde budou prezentovány, se nemusí nezbytně shodovat se stanovisky Evropského parlamentu a Evropského liberálního fóra.