Truhlářem on-line
Současná společnost klade veliké nároky na technickou a digitální gramotnost. Neustálá poptávka je rovněž v odborných a řemeslných odvětvích. Školy by měly své žáky a studenty na tyto aspekty důkladně připravovat. Bohužel realita je dlouhodobě zcela odlišná, a to nevyhovující požadavkům dnešní doby. Navíc pandemie covid-19 to celé ještě zhoršila.
Velká část studentů vlivem pandemie a protiepidemických opatření přišla o část své praxe. Tisíce mladých kuchařů, truhlářů, instalatérů, stavařů či strojařů bylo vzděláváno převážně v teoretické rovině. Pokud tento trend bude pokračovat, musí být pro studenty a učně připravena místa, kde mohou vykonávat svou praxi, následně své povolaní, pandemii navzdory. Dobrým příkladem nám může být zahraničí, kde se se povinné praxe pro učně přesouvají do provozů, v nichž je běžný provoz nepřerušen. Budoucí kuchaři se učí vařit v kuchyních nemocnic či domovů pro seniory.
Policy Brief – Tomáš Hamberger, prosinec 2021
Celý text naleznete v PDF pod odkazem níže.
PDF ke stažení