Zdražování pokračuje… Jak čelit rostoucí inflaci?
Online debata s názvem „Zdražování pokračuje… Jak čelit rostoucí inflaci?“ pořádaná Institutem pro politiku a společnost se uskutečnila 9. ledna 2024. V rámci debaty vystoupila Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory České republiky, Pavel Březina, předseda Asociace českého tradičního obchodu, Michal Skořepa, ekonom České spořitelny, člen Výboru pro rozpočtové prognózy, Miroslav Novák, analytik ve společnosti Akcenta a Petr Bartoň, ekonom ve společnosti Natland.
Bezprecedentní nárůst inflace v posledních měsících se stal velmi častým tématem v médiích. Vládní koalice se tak možná i pod tlakem těchto okolností rozhodla v rámci změn DPH sáhnout ke snížení daňového zatížení u potravin z 15 % na 12 %. I přes tuto iniciativu má Česká republika stále nejvyšší sazbu DPH na potraviny v rámci Evropské unie. Zajímavým pozorováním je, že tato změna nepřinesla pokles cen potravin, jak se mohlo očekávat. Dle ekonoma Petra Bartoně se zlevnění zatím projevuje pouze v mírném halířovém snižování cen a ve vytrácení tzv. „baťovských cen“, což je samozřejmě pouze marketingový tah. Odborníci se v debatě shodli na tom, že regálové ceny v obchodech, kde se až 65 % zboží prodává ve slevě, mohou vyvolat nejistotu u spotřebitelů.
Dle analytika Miroslava Nováka byly v České republice v roce 2019 ceny potravin zhruba 15 p.b. pod úrovní Evropské unie, zatímco v roce 2022 zhruba 3 p.b. pod úrovní. Česká republika za poslední čtyři roky zaznamenala 35% nárůst cen potravin, což však překračuje evropský průměr (32 %). Přestože index růstu cen potravin zůstal dle údajů Eurostatu v posledním roce relativně nízký, zdůrazňuje se, že dosažení stabilizace cen bude vyžadovat trvalé úsilí. Diskutované bylo možné zavedení aplikace na porovnávání cen potravin, což navrhuje ministr zemědělství Marek Výborný. Jelikož se objevily pochybnosti o efektivitě této aplikace, které vyjádřili předseda Pavel Březina i prezidentka Dana Večeřová, zdá se, že by takový nástroj s nejvyšší pravděpodobností celé situaci nepomohl. To potvrdil i analytik Miroslav Novák. Může tak jít spíše o krok vlády, jak si získat podíl na zastavení růstu cen potravin, dodal Petr Bartoň.
Předseda Petr Březina zmiňoval také nejen důležitost cen potravin, ale zejména jejich kvalitu. Diskutující se shodli, že vedle kontroly cen je nezbytná podpora kvalitních českých výrobků. Prezidentka Večeřová zdůraznila potřebu předvídatelného podnikatelského prostředí, které je nezbytné pro posílení pozice domácích výrobců. Ekonom Michal Skořepa pak upozornil na mezery ve fungování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které by mohly být řešeny jak vyšším zapojením akademické sféry do mikroekonomického výzkumu, tak personálním posílením daného pracoviště.