Kam směřuje česká politika a co můžeme očekávat v nejbližší době? Jak se naše společnost vypořádá s problematikou sucha? A co bude pro svět znamenat, pokud KLDR získá jaderné zbraně? Jednoduše jsou témata, která se dotýkají každého z nás. Naši přední analytici proto pro Vás pravidelně připravují stručné komentáře a v kostce přináší náš pohled na věc.

Česko má za sebou první měsíc pandemie COVID19

Dnes je to přesně měsíc, co byl v Česku diagnostikován vůbec první případ nákazy COVID-19. Od té doby se zásadním stylem změnil způsob našich dosavadních životů a doslova přes noc se otočil o téměř sto osmdesát stupňů. Vláda postupně přijala celou řadu opatření, aby minimalizovala šíření nákazy ve společnosti a zabránila tak explozivnímu nárůstu počtu nakažených tak, jako se tomu stalo například v Itálii nebo ve Španělsku.

Některé kroky jsou zejména pro mladší generaci naprosto bezprecedentní a ještě donedávna téměř nepředstavitelné. Nouzový stav, uzavřené hranice, omezení volného pohybu nebo povinné nošení roušek. Podobných příkladů bychom našli mnoho. Nastavená opatření zřetelně reflektují složitost aktuální situace, ve které se nacházíme. Podstatná část naší ekonomiky se v důsledku opatření zastavila prakticky ze dne na den a živnostníci, podnikatelé a firmy sčítají nevyčíslitelné škody.

Současná krize si nevybírá a postihla i náš Institut. Prevence vůči nákaze je ale pro nás absolutní prioritou. Naplánované akce a konference proto přesouváme do klidnějšího období letošního roku, které bude přívětivější vůči zdraví nás všech. Naše publikační a analytická činnost však nabyla na intenzitě. Pravidelně Vás proto v „době koronavirové“ budeme zásobovat aktuálními informacemi nejen z Česka, ale z celého světa. Budeme proto rádi, pokud budete informovat i své známe o našich newsletterech. K jejich odběru se mohou přihlásit například pod tímto odkazem.