Kam směřuje česká politika a co můžeme očekávat v nejbližší době? Jak se naše společnost vypořádá s problematikou sucha? A co bude pro svět znamenat, pokud KLDR získá jaderné zbraně? Jednoduše jsou témata, která se dotýkají každého z nás. Naši přední analytici proto pro Vás pravidelně připravují stručné komentáře a v kostce přináší náš pohled na věc.

Evropané nemají rádi děti

Dnes, 21. ledna 2020, představuje Institut pro politiku a společnost druhou část studie o nízké porodnosti a stárnoucí populaci Česka.

Evropa vymírá, jelikož řeší různé problémy spojené s demokracií, kvalitou života, ekonomikou a bezpečností. Zapomíná ale při tom na svůj přirozený vývoj, který je pro její budoucnost klíčový. Méně obyvatel znamená méně daní, méně majitelů účtů, méně zájemců o půjčky, snížení zisků a pokles odbytu zboží. No prostě katastrofa jak pro politiky, tak pro majitele velkých korporací, tak pro velké výrobce. Znamená to však také méně lidí sdílících a předávajících si evropské hodnoty, pečující o kulturní bohatství a zajímající se o liberální a tolerantní způsob života.

Otázkou však je, zdali je neustálý růst populace opravdu nezbytný pro běžné obyvatelstvo. Jinými slovy, je to katastrofa pro naše děti a děti našich dětí?

Snížení počtu obyvatel by jednoznačně umožnilo zmenšit civilizační zátěž krajiny, užívání přírodního bohatství a v neposlední řadě snížení byrokracie. V každém případě by zde byla možnost zlepšit kvalitu života jedince, který by mohl využívat více prostoru. Silnice by nebyly tak přeplněné, stejně jako prostředky hromadné dopravy. Domy by nemusely být stavěny jeden na druhém, a dokonce bychom si mohli dopřát více zeleně i pohledem z našeho obýváku. Pokud by to tedy samozřejmě neznamenalo zároveň rostoucí příliv migrantů z Afriky a dalších koutů světa. Není možné, že přelidněnost země znamená spíše vězení pro lidi než zajištění štěstí?

Představa o nezbytnosti stále stupňovat počet obyvatel pochází ze středověkého dogmatu, že čím více má monarchie poddaných, tím větší vojsko může postavit a vyhrát více válek. Přelidněnost ale s sebou v dějinách přinesla také hladomor, nemoci a bídu. Četli jste Inferno od Dana Browna? Jsou lidé sami sobě a planetě hrozbou? Je třeba snížit počet nás, homo sapiens sapiens, aby mohla planeta a my s ní přežít?

Dan Schueflan (izraelský bezpečnostní expert a vědec) řekl “Evropané nemají rádi děti, jinak by nemohli mít porodnost na úrovni 1,3 na rodinu”. Myslel tím zároveň, že Indové milují děti, když je jich miliarda? Možná. Ale v jakých podmínkách většina z nich žije? A jak si žijeme my v české kotlině?

Moje maminka říká, že děti jsou smyslem života. Také říká, že každý, kdo v mém věku děti ještě nemá, je vlastně líný nebo sobecký. Já děti ráda mám, ale teď se musím otočit na levý bok, jelikož už mám přeleželý ten pravý. A jdu si přečíst u toho druhý díl naší studie.