Kam směřuje česká politika a co můžeme očekávat v nejbližší době? Jak se naše společnost vypořádá s problematikou sucha? A co bude pro svět znamenat, pokud KLDR získá jaderné zbraně? Jednoduše jsou témata, která se dotýkají každého z nás. Naši přední analytici proto pro Vás pravidelně připravují stručné komentáře a v kostce přináší náš pohled na věc.

FOTOBLOG: Toulky po Kyjevu (1. část)

Letošní dovolenou jsem se stejně jako posledních pět let rozhodl strávit na Ukrajině. Cesta mě zavedla do hlavního města Kyjeva a dále jsem pokračoval na východ do Doněcké oblasti. Ale o tom až zase někdy příště.

V tomto blogu si tak udělejme virtuální procházku po Kyjevu.

A kde jinde začít než na Náměstí Nezávislosti, které se stalo tak často zmiňované v kontextu vývoje na Ukrajině v posledních letech. Dominantou náměstí je z jedné strany hotel Ukrajina postavený v „stalinistickém“ stylu. Před ním se do čtyřicetipětimetrové výšky tyčí sloup se sochou ženy na jeho vrchu. Ta na sobě nese ukrajinskou symboliku.

Z druhé strany náměstí uzavírá půlkruh domů podobného rázu jako, je hotel Ukrajina. Chybět také nesmí obligátní „mekáč“.

Na náměstí se nachází i budova ukrajinské pošty. Na ní je nápis „hlavní pošta země“. Na budově vlevo také bystré oko může vidět, že sprejeři se někdy dostanou prakticky všude.

Oprav doznal již dům odborů, který během tragických událostí z přelomu let 2013 a 2014 vyhořel.

Z náměstí se následně můžeme vydat směrem k monumentu s názvem Matka Vlast, který se tyčí jako dominanta nad městem. Cestou mineme nejen budovy ukrajinské vlády a parlamentu, ale také fotbalový stadion, na kterém hrálo zápasy Dynamo Kyjev.

V Kyjevě je rovněž řada parků. Obzvlášť v parných dnech jsou tak příjemným útočistěm.

Po cestě také potkáváme památník hladomoru z 30. let 20. století. Hladomor si na Ukrajině vyžádal mezi 7-10 milióny obětí.

Mineme i pravoslavný klášterní komplex s názvem Kyjevskopečerská lávra. Pro něj jsou charakteristické zlaté kopule věží chrámů.

Cestou si spolu s zamilovanými páry také můžeme užívat výhledy na řeku Dněpr a levobřežní část Kyjeva.

Nad městem se pak tyčí monument Matka Vlast, který připomíná oběti druhé světové války a boj proti nacismu.

Okolo něj se nachází i další podobná tématika.

Na místě je také řada ukázek historické vojenské techniky, kterou se zájmem zkoumají zejména děti.

Návrší nad městem je ale hlavně cílem běžných procházek.

Výhled odtud na Dněpr určitě stojí za to.

Kyjev je velmi zajímavé město a určitě stojí za návštěvu. Věřím, že se vám procházka líbila a v druhé časti se budu těšit „na viděnou“.