Kam směřuje česká politika a co můžeme očekávat v nejbližší době? Jak se naše společnost vypořádá s problematikou sucha? A co bude pro svět znamenat, pokud KLDR získá jaderné zbraně? Jednoduše jsou témata, která se dotýkají každého z nás. Naši přední analytici proto pro Vás pravidelně připravují stručné komentáře a v kostce přináší náš pohled na věc.

Zjevila se nová Johanka z Arcu, která zachrání zemi?

Klimatický summit OSN máme za sebou a máme proto prostor k jeho hodnocení. Už z podstaty věci musí všem být jasné, že za jediný den se při tříminutových projevech vybraných státníků nevyřešilo téměř nic a diskuze spíše rozvířila další neshody. Na druhou stranu je chvályhodné, že Generální tajemník OSN Antonio Gutteres summit svolal, jelikož i kdyby se v New Yorku nepodařilo dohodnout vůbec nic, tak obrovská mediální pozornost dozajista zvýšila vědomí populace o této problematice.

Mediální prostor kromě planých řečí některých státníků vyplnil zejména projev šestnáctileté švédské aktivistky Grety Thunbergové. Ta ve svém emotivním vystoupení, za které sklidila bouřlivý aplaus, vyčinila všem světovým vůdcům za nečinnost a destrukci jejího dětství. Hodnotit její vystoupení by asi bylo zbytečné, jelikož tak již učinily miliony lidí po celém světě, a tak se můžeme zkusit zamyslet nad významem celého summitu.

Přinese tato monstr jednodenní akce za účastí světových lídrů, expertů, aktivistů, talentovaných studentů a ekofanatiků výstupy, které nějakým způsobem pomohou k záchraně klimatu? Asi ne! A proč? Jelikož dohoda na jednotném postupu v oblasti klimatických změn je téměř nemožná na území jednoho státu, natož celého kontinentu či světa. To ostatně můžeme sledovat i v našem malém českém rybníčku, kde nepanuje shoda například na tom, co může za nedostatek vody v krajině. Neměli bychom se proto starat o kvalitu projevu švédské teenagerky či počet do New Yorku vypravených letadel jednotlivých delegací, ale o způsob, jakým dostat všechny země ke společnému SMYSLUPLNÉMU dialogu, ve kterém nebudou lídři pouze prázdně slibovat a shazovat vinu na druhé.