Kam směřuje česká politika a co můžeme očekávat v nejbližší době? Jak se naše společnost vypořádá s problematikou sucha? A co bude pro svět znamenat, pokud KLDR získá jaderné zbraně? Jednoduše jsou témata, která se dotýkají každého z nás. Naši přední analytici proto pro Vás pravidelně připravují stručné komentáře a v kostce přináší náš pohled na věc.

Kubera, Teplice a politika

Na otázku, kdo je největším polistopadovým politikem, jsem často odpovídal – Jaroslav Kubera. Zejména pokud šlo o pevnost politického přesvědčení se vším, co k tomu patří. Chápal jsem ho jako člověka, který neslevuje ze svých zásad, ale zároveň věří své straně natolik, že ji neopouští ani ve chvílích nejtěžších. Takový Václav Klaus, ale i Miloš Zeman, se se svými mateřskými stranami rozhádali do krve. Jaroslav Kubera zůstal v ODS i po roce 2013, kdy ostatní zahazovali stranické průkazy s modrým ptákem jak na běžícím pásu.

Dvacet osm let v jedné straně připomíná staré dobré časy, kdy mít jednu celoživotní stranickou příslušnost bylo považováno za normální. Takové jsou asi už nenávratně pryč.

Pak je tu rozměr self-mademana z Teplic. Od komunálního politika na vrchol takřka bez zaškobrtnutí. To je v tuzemské politice rarita. Odešel tak politik, který nastavil laťku hodně vysoko. Pro jeho následovníky možná až moc.

Náhlé úmrtí předsedy senátu je ztráta, pro jeho domovskou ODS se dá říct dvojitá. Pro část občanů představoval vzpomínku na ODS 90. let, která je u pravicových voličů stále silně zakořeněná. Upřímně, pokud jsem měl rád ODS ve starých dobrých devadesátkách, kdy se ještě dělala odvážná pravicová politika, kvůli komu mám dnes modrou stranu volit? Kvůli Fialovi? Stanjurovi? Přerod ODS od přísně neoliberální a konzervativní formace, pro kterou je neviditelná ruka trhu modlou a globální oteplování sprosté slovo, ve více středovou stranu bude jednodušší, ale o to více riskantní. Vedení už nebude krýt záda Kubera, který představoval kontinuitu mezi starým a novým.

Druhý rozměr je oslabení v senátu. V obvodu č. 32 – Teplice Kubera vítězil od roku 1996 a je pravděpodobné, že v doplňujících volbách, které proběhnou někdy v dubnu, kandidát ODS (ať to bude kdokoliv) bude muset podstoupit souboj s oblíbeným ředitelem teplického gymnázia Zdeňkem Bergmanem (SEN 21). Jelikož Bergman získal ve druhém kole slušných 44,39 %, je žhavým kandidátem na vítězství. ODS tak ztratí svoji baštu v Ústeckém kraji, kde jinak dominují spíše levicové strany a hnutí ANO. Také je pravděpodobné, že předsedou senátu bude někdo ze senátorského klubu STAN. Pokud bych si měl na někoho vsadit, byl by to současný místopředseda Jiří Růžička.