Kam směřuje česká politika a co můžeme očekávat v nejbližší době? Jak se naše společnost vypořádá s problematikou sucha? A co bude pro svět znamenat, pokud KLDR získá jaderné zbraně? Jednoduše jsou témata, která se dotýkají každého z nás. Naši přední analytici proto pro Vás pravidelně připravují stručné komentáře a v kostce přináší náš pohled na věc.

Nejméně populární volby

Po více než půl roce „odpočinku“ nás v květnu čekají další volby. Tentokrát ty echt druhořadé, do Evropského parlamentu. Jedná se dlouhodobě o nejméně populární volební klání v Česku, alespoň co do účasti českých voličů. V posledních proběhnuvších volbách jsme měli druhou nejnižší volební účast (18,2 %) ze všech členských států. Hůře na tom bylo jen Slovensko (13,05 %).

Zvláštní přitom je, že Češi nejsou tvrdými euroskeptiky (tj. neodmítají evropskou integraci jako takovou), ale spíše měkkými – jsou nespokojeni s některými politikami EU, resp. se směřování Unie. Na členství v EU oceňují Češi dle průzkumu z poloviny roku 2018 hlavně volnost pohybu, jako největší problém vnímají uprchlíky. Mladí Češi jsou pesimističtější. Dle výzkumu respektované nevládní organizace GlobSec zaměřené na věkové skupiny 18 až 24 a 24 až 35 let v zemích tzv. Visegrádské čtyřky by si setrvání v EU přáli jen 2 z 5 Čechů. Nejvíce jim vadí netransparentnost a složitost rozhodovacích procesů.

Většina Čechů chce ale v Evropské unii zůstat a s členstvím v EU je spokojena. Okamžitě odejít z unie by chtěla jen zhruba desetina z nás (vyplývá to z průzkumu agentur Behavio a STEM a Institutu pro evropskou politiku Europeum). Spokojeno s členstvím v EU je 56 procent Čechů, což je nejvíce za posledních devět let.

Je patrné, že současná EU stojí na prahu změny. Jak se to promítlo do kampaní? Kdo se bude v Česku v pátek a v sobotu 24. a 25. května 2019 ucházet o (znovu)zvolení europoslancem? Dočtete se v monitoru, který pro Vás připravujeme v týdnu před konáním voleb.