Kam směřuje česká politika a co můžeme očekávat v nejbližší době? Jak se naše společnost vypořádá s problematikou sucha? A co bude pro svět znamenat, pokud KLDR získá jaderné zbraně? Jednoduše jsou témata, která se dotýkají každého z nás. Naši přední analytici proto pro Vás pravidelně připravují stručné komentáře a v kostce přináší náš pohled na věc.

Německé hromadné očkování proti COVID-19

Německo zahájilo 27. prosince očkování proti koronaviru a Evropská unie tak započala ve velkém měřítku rozsáhlý imunizační program. Po celé zemi byly zřízeny stovky očkovacích center, které aplikují novou vakcínu. Po naočkování prioritních skupin bude očkování zdarma a bude k dispozici všem od poloviny roku 2021.

Očkovací plán, představený německou vládou, zahrnuje tři prioritní skupiny.

  • Skupina 1 – Nejvyšší priorita“ zahrnuje osoby starší 80 let, pečovatele a zdravotníky.
  • Skupina 2 – Vyšší priorita“ se vztahuje na osoby nad 70 let a pacienty, jejichž zdravotní stav významně zvyšuje riziko úmrtí na COVID-19.
  • Skupina 3 – Vysoká priorita“ zahrnuje osoby starší 60 let a osoby zásadní pro udržení státního aparátu, pracovníků kritické infrastruktury, učitelů a pracovníků denní péče.[1]

Velká většina lidí v Německu vyjádřila ochotu se nechat očkovat; nicméně 57 % je znepokojeno možnými vedlejšími účinky. Samotný proces očkování je složitým logistickým úkolem, protože vakcína musí být skladována při extrémně nízkých teplotách. Z tohoto pohledu je nutné se prioritně zaměřit na očkování klíčových skupin. Novou výzvou však bude přesvědčit dostatek lidí, aby si nechali aplikovat vakcínu.

Evropská komise schválila první bezpečnou a účinnou vakcínu proti COVID-19. Vakcínu vyvíjejí společnosti BioNTech (se sídlem v Německu) a Pfizer (se sídlem ve Spojených státech). Mezitím další společnosti, jako jsou AstraZeneca, Johnson a Johnson, CureVac a Moderna, čekají na vyhodnocení jejich vakcín Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a povolení Evropskou komisí. Strategie hromadného očkování Evropské unie znamená, že všechny členské státy budou mít přístup k očkovacím látkám současně. Navzdory všeobecné dohodě o zahájení procesu 27. prosince začaly některé členské státy očkovat o den dříve; v omezeném množství a kritických situacích však lze tyto kroky pochopit a ospravedlnit.

Hromadné očkování je důležitým milníkem v boji proti globální pandemii. Bohužel ale není posledním krokem, díky kterému by pandemie brzy skončila. Očekává se, že hromadné očkování přinese plodné výsledky až koncem roku 2021. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen totiž musí být 70% populace očkováno, aby pandemie skončila. V boji proti COVID-19 už není otázkou, kdo nebo jaké navrhne řešení – otázkou nyní zůstává, jak velká část společnosti musí být naočkována k ukončení globální pandemie COVID-19.

[1] Pro vice informací navštivte „COVID: Německé předpisy o tom, kdo dostane první vakcínu“, dostupné zde: https://www.dw.com/en/covid-german-regulations-on-who-gets-vaccine-first/a-55987647