Kam směřuje česká politika a co můžeme očekávat v nejbližší době? Jak se naše společnost vypořádá s problematikou sucha? A co bude pro svět znamenat, pokud KLDR získá jaderné zbraně? Jednoduše jsou témata, která se dotýkají každého z nás. Naši přední analytici proto pro Vás pravidelně připravují stručné komentáře a v kostce přináší náš pohled na věc.

Porovnání České republiky a Dánska v boji proti COVID-19

Dánsko a Česká republika byly jedny z prvních zemí v Evropě, které začaly s tvrdým bojem proti koronaviru a v současnosti začínají uvolňovat zavedená opatření. Dánsko, Jižní Korea a Tchaj-wan jsou považovány za země, které se z celého světa s pandemií vypořádávají nejlépe. Kanada a USA mají v plánu při uvolňování restrikcí čerpat z dánské zkušenosti. Česká republika jako první evropská země zavedla povinné nošení roušek na veřejnosti, které výrazně snížilo úmrtnost na jejím území. Díky tomuto přístupu se stala příkladem pro další země. Český premiér Andrej Babiš dokonce tweetoval americkému prezidentovi Trumpovi s radou, že by povinné nošení roušek mělo být zavedeno také v USA

Dánsko i Česká republika zatím směřují stejným směrem, avšak dánský postup je o něco dále. V současné době je v Dánsku 2739 a v České republice 4607 aktivních případů nákazy koronavirem. V počtu zotavujících se pacientů je na tom Dánsko lépe než Česko, nicméně celková situace byla v severské zemi vážnější. Celkový počet případů je v dánském případě 8698, v českém 7449. V přepočtu na počet obyvatel má Dánsko dvojnásobný počet případů než Česká republika. Dle Obrázku 1 lze pozorovat, že počty aktivních případů v obou zemích klesají. V Dánsku tato trajektorie začala kolem 13. dubna, v Česku zhruba o 6 dní později.

Obrázek 1: Aktivní případy Covid-19 v Dánsku a České republice za posledních 14 dní

Zdroj: MZČR a SSI

Většina zemí úspěšně bojujících s pandemií koronaviru provádí mohutné testování občanů, což se týká také Dánska a České republiky. Dánsko provedlo 125 329 a Česko 203 622 testů. Míra testování je o něco vyšší v Dánsku, které provádí 25 000 testu/1 milion obyvatel. V českém případě je to 20 400 testů/1 milion obyvatel.

Zmírňování restrikcí
Dánsko i Česká republika začaly v posledních dnech uvolňovat zavedená opatření. Dánsko sice jako první v Evropě začalo s uvolňováním, na druhou stranu ale některá svá omezení rozšířilo. Od 14. dubna je v soukromém sektoru opět povoleno pracovat za předpokladu dodržování odstupů mezi zaměstnanci. Doporučeno je ale pokračovat v práci z domova. O den později byly otevřeny mateřské a základní školy, stejně jako třídy pro děti a mládež se speciálními potřebami všech věkových kategorií. 20. dubna mohly otevřít “liberální profese”, mezi které patří zubaři, kadeřníci, masáže, tetování a piercing, psychologové a několik dalších profesí v podobných oborech.  Restaurace, bary, střední školy, univerzity, fitness centra nebo nákupní centra se mají otevřít do 11. května. Bude povoleno také veřejné shromažďování 10 a více osob, které je aktuálně zakázáno až do 31. srpna.

Česká republika měla připraven pětistupňový plán pro rozvolňování restrikcí, který byl 23. dubna přehodnocen na čtyřstupňový potom, co Městský soud v Praze rozhodl vyhovět stížnosti právníka Ondřeje Dostála proti krokům ministerstva zdravotnictví, které nebylo oprávněno samostatně přijímat opatření v boji proti koronaviru.  V důsledku této stížnosti se posunula některá data uvolňování dosavadních omezení. K 24. dubnu přestal platit zákaz volného pohybu osob, obchody do 2500 m2 mohou otevřít o tři dny později. Kadeřnictví, holičství a kosmetické salóny mohou otevřít od 11. května (předtím od 25. května) a hotely a restaurace od 25. května (předtím od 8. června). Uvedené změny ale nemusí být konečné, jelikož česká vláda musí do 27. dubna opětovně provést všechny nezbytné kroky k jejich schválení.

Tabulka 1: Porovnání opatření přijatých v boji proti pandemii Covid-19 v Dánsku a České republice

Zdroj: Vláda ČR a Dánská policie

Mnoho lidí na sociálních sítích vyjadřuje obavy, že by rychlé rozvolňování restrikcí v České republice mohlo vést k výraznému nárůstu počtu nových případů. Občané jsou však stále povinni nosit roušky na veřejnosti a nemohou se setkávat ve větších skupinách. Zákaz veřejného shromažďování více než 2 osob byl v minulých týdnech hojně porušován, a to zejména v populárních českých parcích, kde bylo za hezkého počasí možné vidět větší skupinky popíjející různé druhy alkoholu. Dánsko pozvolna ruší svá omezení ve světle klesajícího počtu nově nakažených. Česká republika by na tom v následujících dnech mohla být velmi podobně, avšak občané musí nadále používat zdravý rozum a dodržovat nezbytná opatření.

Obrázek 2: Denní přírůstek nových případů a nově uzdravených v Dánsku a České republice

Zdroj: MZČR a SSI

Autorem textu je Ryan Jacobsen, editace Šárka Prát, překlad Martin Sedláček. Další vydání nového newsletteru ze série „Jeden nepřítel – Evropa vs. COVID-19“ očekávejte v úterý 5. května 2020.