Kam směřuje česká politika a co můžeme očekávat v nejbližší době? Jak se naše společnost vypořádá s problematikou sucha? A co bude pro svět znamenat, pokud KLDR získá jaderné zbraně? Jednoduše jsou témata, která se dotýkají každého z nás. Naši přední analytici proto pro Vás pravidelně připravují stručné komentáře a v kostce přináší náš pohled na věc.

TOP Hrabě

Místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin oznámil kandidaturu na předsedu strany. Pokud bude na podzim zvolen, stane v čele TOPky další šlechtic. Může stranu vrátit na špici české politiky?

Ačkoli se to málo říká, je pravdou, že strana TOP 09 vznikla jako marketingový projekt Miroslava Kalouska, který se rozešel s politikou a personálním vedením své mateřské strany, KDU-ČSL. Proč marketingový? Moc dobře si před 10 lety uvědomoval, že jeho jméno voliče nepřitáhne a značka lidovců už taky není příliš sexy. Získal však pravděpodobně nejlepší úlovek svého života, Karla Schwarzenberga.

Kníže splnil to, co pravicová alternativa občanských demokratů v parlamentních volbách 2010 (a i později) potřebovala – sympatickou, zkušenou, důvěryhodnou, charismatickou osobnost, která by přebyla nepopulárního Kalouska. Karel se stal symbolem. Víc než tváří. Značkou. Zosobněním programu. Pod jeho vedením se strana stala skutečným projektem personalizace. Tedy něčím, co později vyčítali zejména hnutí ANO.

Že je předseda strany důležitý není asi třeba podotýkat. V TOPce si to ale asi uvědomili ve chvíli, kdy kníže z vedení odešel a nahradil ho skutečný lídr (již od doby vzniku), Kalousek. Voliči stranu začali opouštět, aniž by změnila program, rétoriku nebo ve své podstatě také vedení strany. Kalousek prostě netáhl. Takže když Kalousek kritizoval ANO, že je hnutím jediného muže, tak mu ve své podstatě záviděl.

Ani snaha dosadit do vedení relativně populárního Jiřího Pospíšila ovoce nepřineslo. Možná tedy TOPka potřebuje ve svém čele aristokrata. A možná to bude právě Tomáš Czernin. Chce „zvýšit voličskou přitažlivost a politickou váhu TOP 09 jejím unikátním programem proevropské konzervativní strany. Chce se soustředit na zásadní priority České republiky.“ Takže vlastně pokračovat v tom, co nastolil kníže. Stále stejný program, jen jiná tvář. Bude to stačit?

A stejně – za všechno může Kalousek!