Nestihli jste některou z našich akcí? Nebo Vás prostě jenom zajímají nejdůležitější informace, které zazněly? V jednoduchosti je krása. Rozhodli jsme se proto, že všechny reporty, videa, fotografie a tiskové zprávy dáme přehledně na jedno místo. Ať už hledáte cokoliv, určitě jste tu správně. Teď už Vám nic důležitého neuteče.

PODÍVEJTE SE NA PROBĚHLÉ AKCE

30. 4. 2020

Více o události

Digitalizace je v současnosti často skloňovaným pojmem, který se ve světle probíhající koronavirové pandemie dostává do popředí zájmu, jelikož celá řada firem byla nucena naučit se pracovat v online prostředí a začít poskytovat svým zaměstnancům home office. Díky omezení volného pohybu osob se společnost musela rychle adaptovat na práci prostřednictvím digitálních platforem.

Institut pro politiku pořádal dne 23. 4. 2020 od 16:00 rozhovor s místopředsedkyní Evropského parlamentu Ditou Charanzovou, ve kterém se ji moderátor Jakub Konrád ptal na život s digitálními technologiemi v dobách karantény.

Hned na začátku rozhovoru paní europoslankyně vyzdvihla obratnost českých firem v online prostoru, jelikož dle jejich slov patří v tomto ohledu mezi světovou špičku. Skeptičtější postoj zaujímá k digitálnímu fungování státní správy. Projekt eGovernment, který je již v provozu například ve Finsku nebo v Estonsku, u nás zatím zaostává. Funkčnost digitalizované státní správy by u nás pro začátek měla být paralelní s klasickým systémem. Budování nové 5G sítě v Evropě, která již funguje například v Asii, je podle jejího názoru velmi důležité. Stát by dle ní měl sehrát hlavní roli v boji proti fake news například tím, že pomůže šířit pravdivé a relevantní informace.